PRN Kelantan Tiga DUN ‘panas’ jadi tumpuan ramai

TIRAI pilihan raya negeri (PRN) melibatkan enam negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu telah dibuka dengan sekurang-kurangnya 22 ‘kerusi panas’ daripada keseluruhan 244 Dewan Undangan Negeri (DUN) sudah dikenal pasti berlaku pertembungan sengit.

Dengan PRN enam negeri ini dijangka banyak pihak menjadi referendum terhadap pencapaian Kerajaan Perpaduan, semestinya kesemua kerusi panas itu bakal menjadi penentu sama ada calon ‘heavyweight’ yang dipertaruhkan memenuhi jangkaan kemenangan atau ditumbangkan calon ‘penyembelih naga’.

Sinar Premium menyenaraikan antara 22 kerusi panas yang dikenal pasti menjadi rebutan koalisi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN) mahu pun calon-calon lain.

KELANTAN

Di Kelantan, sekurang-kurangnya terdapat tiga DUN ‘panas’ yang mungkin menjadi tumpuan ramai iaitu DUN Pasir Pekan, DUN Ayer Lanas dan DUN Kok Lanas.

Dengan fenomena gelombang hijau memastikan Pas menyapu bersih semua kerusi Parlimen di Kelantan dan Terengganu, pemerhati politik menjangkakan Menteri Besar Kelantan, Datuk Seri Ahmad Yakob atau ‘Ustaz Mad’ yang mewakili PN tidak bermasalah untuk mengekalkan kerusi DUN Pasir Pekan yang disandangnya sejak tahun 1995.

Hal ini kerana gabungan undi PH-BN pada PRU15 juga diunjurkan tidak mampu mencabar majoriti undi dijangka diperolehi calon PN itu melebihi 10,000.

Selain itu, pencabarnya Zaman Sahri Ibrahim daripada PKR bukan nama besar yang mampu mencabar pengaruh Pesuruhjaya Pas Kelantan itu.

Di DUN Kok Lanas, pertembungan antara dua calon muka baharu iaitu Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Mohamed Farid Mohamed Zawawi daripada PN dan Ahmad Deraman (BN) - kedua-duanya merupakan tokoh usahawan juga menarik untuk diperhatikan.

Hal ini berikutan kerusi DUN Kok Lanas yang terletak di bawah Parlimen Ketereh itu merupakan kubu kuat BN di bawah pimpinan Tan Sri Annuar Musa. Beliau kini menyertai Pas merangkap Pengerusi Muafakat Nasional (MN).

DUN Kok Lanas berpotensi untuk kekal disandang oleh BN setelah penyandangnya yang juga bekas Ketua Pembangkang DUN Kelantan, Datuk Seri Md Alwi Che Ahmad memutuskan untuk tidak bertanding kali ini.

Bagaimanapun, pengaruh besar Annuar di Parlimen Ketereh dan DUN itu tidak boleh dipandang ringan dan berkemungkinan membantu PN mencipta kejutan merampas kerusi itu.

Satu lagi kerusi DUN tumpuan pada PRN Kelantan adalah Ayer Lanas yang menemukan penyandangnya yang juga Ketua Pimpinan Bersatu Kelantan, Datuk Kamarudin Md Nor dengan calon muka baharu daripada BN iaitu Nasrul Hadi Kamaruzaman.

BN pastinya berazam untuk merampas kembali kerusi yang ‘dilarikan’ Kamarudin, setelah beliau bertindak ‘melompat’ parti itu bagi menyertai Bersatu pasca PRU14.

PRN kali ini turut menjadi ujian kertas litmus kepada Kamarudin bagi menentukan sama ada kemenangan beliau pada PRU14 adalah berasaskan faktor populariti peribadi atau bantuan pengaruh BN.

Kelantan