`Kerusi panas` jadi rebutan PRN Kedah

TIRAI pilihan raya negeri (PRN) melibatkan enam negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu telah dibuka dengan sekurang-kurangnya 22 ‘kerusi panas’ daripada keseluruhan 244 Dewan Undangan Negeri (DUN) sudah dikenal pasti berlaku pertembungan sengit.

Dengan PRN enam negeri ini dijangka banyak pihak menjadi referendum terhadap pencapaian Kerajaan Perpaduan, semestinya kesemua kerusi panas itu bakal menjadi penentu sama ada calon ‘heavyweight’ yang dipertaruhkan memenuhi jangkaan kemenangan atau ditumbangkan calon ‘penyembelih naga’.

Sinar Premium menyenaraikan antara 22 kerusi panas yang dikenal pasti menjadi rebutan koalisi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN) mahu pun calon-calon lain.

KEDAH

Di Kedah, tumpuan utama pastinya terarah kepada DUN Jeneri yang disandang Menteri Besar Kedah dan Pengarah Pilihan Raya PN, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor apabila beliau bakal bertembung dengan Ketua UMNO Bahagian Sik, Datuk Muhamad Khizri Abu Kassim.

Dengan populariti Muhammad Sanusi kini berada di puncak susulan prestasi cemerlang selaku menteri besar selain kes kontroversi penahanan beliau di bawah Akta Hasutan 1948 di Selangor baru-baru ini, ramai pemerhati politik menjangkakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Kedah itu tidak bermasalah untuk mengekalkan kerusi DUN ini.

Ditambah calon pencabar beliau yang baru pertama kali bertanding pilihan raya dan kurang dikenali ramai, Muhammad Sanusi diunjurkan masih mampu menang selesa dengan majoriti lebih 9,000 undi, walaupun undi PH-BN pada PRU15 digabungkan.

Kerusi ‘panas’ seterusnya di Kedah sudah pasti DUN Pedu apabila Pengerusi BN negeri itu dan bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid bakal berentap dengan penyandang kerusi DUN itu dari PN, Mohd Radzi Amin (Pas).

Langkah Mahdzir kembali bertanding di DUN Pedu yang pernah disandangnya selama tiga penggal, juga merupakan strategi berisiko yang berupaya menamatkan karier politik beliau sekiranya bekas Menteri Besar Kedah itu tewas. Hal ini susulan beliau turut kalah bertanding di Parlimen Padang Terap pada PRU15.

Berdasarkan undi PRU15, gabungan undi BN-PH sebanyak 10,492 pun masih belum mampu menyaingi jumlah undi calon PN sebanyak 12,213 di DUN itu. Namun, sekiranya Mahdzir berjaya mencipta kejutan dan BN-PH kembali menawan Kedah, beliau ada peluang besar untuk kembali menjadi menteri besar kali kedua.

Kerusi DUN terakhir di Kedah yang tidak kurang ‘panas’ adalah DUN ALOR Mengkudu di mana legenda bola sepak negeri itu, Radhi Mat Din yang mewakili PN-Pas sekali lagi bertembung dengan Pengerusi PH negeri, Datuk Mahfuz Omar pada PRN Kedah.

Secara permukaan, Mahfuz yang tewas di Parlimen Pokok Sena pada PRU15 berpeluang cerah untuk mempertahankan kerusi DUN yang dimenangi bekas pemimpin utama Amanah Kedah, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi pada PRU14.

Namun, dengan fenomena gelombang hijau menyaksikan PN hampir menyapu bersih semua kerusi Parlimen Kedah pada PRU15, ramai pemerhati politik menjangkakan senario sama akan kekal berlaku pada PRN negeri, termasuk DUN Alor Mengkudu.

Kedah