DUN Bayan Lepas antara `kerusi panas` PRN Pulau Pinang

TIRAI pilihan raya negeri (PRN) melibatkan enam negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu telah dibuka dengan sekurang-kurangnya 22 ‘kerusi panas’ daripada keseluruhan 244 Dewan Undangan Negeri (DUN) sudah dikenal pasti berlaku pertembungan sengit.

Dengan PRN enam negeri ini dijangka banyak pihak menjadi referendum terhadap pencapaian Kerajaan Perpaduan, semestinya kesemua kerusi panas itu bakal menjadi penentu sama ada calon ‘heavyweight’ yang dipertaruhkan memenuhi jangkaan kemenangan atau ditumbangkan calon ‘penyembelih naga’.

Sinar Premium menyenaraikan antara 22 kerusi panas yang dikenal pasti menjadi rebutan koalisi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN) mahu pun calon-calon lain.

PULAU PINANG

Terdapat empat kerusi DUN ‘panas’ yang bakal menjadi perebutan di Pulau Pinang iaitu DUN Padang Kota, DUN Bertam, DUN Air Putih dan dan DUN Bayan Lepas.

Diselubungi spekulasi Pulau Pinang bakal menerima calon ketua menteri baharu jika Ahli Parlimen Tanjong, Chow Kon Yeow digugurkan, Pengerusi DAP negeri itu bagaimanapun dikekalkan bertanding di DUN Padang Kota.

Bakal ditentang Naib Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, H'ng Khoon Leng yang pernah ditewaskannya di kerusi DUN sama pada PRU14, Kon Yeow turut dijangkakan tidak bermasalah memenangi DUN Padang Kota.

Di DUN Bertam, kerusi DUN itu amat menarik untuk diperhatikan kerana kemampuan penyandangnya, Khaliq Mehtab Mohd Ishaq memenanginya pada PRU14 hakikatnya masih bersandarkan kepada sokongan pengundi PH ketika itu.

Namun, dengan calon ‘heavyweight’ BN, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican sendiri tewas kepada calon Pas, Dr Siti Mastura Muhammad di Parlimen Kepala Batas pada PRU15, timbul persoalan sama ada strategi meletakkan bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu adalah tepat bagi merampas kembali kerusi yang ‘dilarikan’ daripada PH.

DUN Air Putih pula menyaksikan Pengerusi DAP, Lim Guan Eng yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, bakal mempertahankan kerusi DUN itu untuk penggal kelima berturut-turut.

Di DUN Bayan Lepas. Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainuddin terpaksa mengesahkan pencalonan Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau pada saat akhir susulan terdapat dakwaan mengatakan Dominic cuba untuk melobi bertanding di salah satu kerusi DUN majoriti Melayu di Tasek Gelugor.

Pulau Pinang