DUN Sikamat antara `kerusi panas` PRN Negeri Sembilan

TIRAI pilihan raya negeri (PRN) melibatkan enam negeri iaitu Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu telah dibuka dengan sekurang-kurangnya 22 ‘kerusi panas’ daripada keseluruhan 244 Dewan Undangan Negeri (DUN) sudah dikenal pasti berlaku pertembungan sengit.

Dengan PRN enam negeri ini dijangka banyak pihak menjadi referendum terhadap pencapaian Kerajaan Perpaduan, semestinya kesemua kerusi panas itu bakal menjadi penentu sama ada calon ‘heavyweight’ yang dipertaruhkan memenuhi jangkaan kemenangan atau ditumbangkan calon ‘penyembelih naga’.

Sinar Premium menyenaraikan antara 22 kerusi panas yang dikenal pasti menjadi rebutan koalisi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH), Perikatan Nasional (PN) mahu pun calon-calon lain.

NEGERI SEMBILAN

Sekurang-kurangnya empat kerusi DUN di Negeri Sembilan yang dikenal pasti ‘panas’ dan menjadi rebutan ialah DUN Sikamat, DUN Rantau, DUN Chennah dan DUN Juasseh.

DUN Sikamat yang disandang Menteri Besar Negeri Sembilan dan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Aminuddin Harun sejak empat penggal lalu sudah pasti menjadi tumpuan.

Ia susulan ura-ura mengatakan beliau mungkin tidak disenaraikan kembali sebagai calon menteri besar sekiranya gabungan PH-BN kekal menguasai Negeri Sembilan, meskipun Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim kemudian mengumumkan Aminuddin sebagai calon ‘poster boy’.

Di DUN Rantau pula, Timbalan Presiden UMNO dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan dijangka tidak bermasalah mengekalkan kerusi DUN itu dan mampu memperoleh majoriti selesa melebihi 19,000 undi sekiranya undi BN-PH pada PRU15 diambil kira.

Satu lagi kerusi DUN menarik untuk dinilai ialah DUN Chennah yang menyaksikan Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook bakal bertembung seorang calon yang pernah digelarnya sebagai 'hero' iaitu Ketua Kampung Chennah, Rosmadi Arif (Bersatu).

Kerusi panas terakhir dikenal pasti di negeri ini ialah DUN Juasseh, di mana bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Eddin Syazlee Shith bakal bertembung dengan Ketua Wanita UMNO Negeri Sembilan, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid.

Negeri Sembilan